Opmerkelijke oproep voor het volgend stadsbestuur:
“Doe iets aan topsportsubsidies voor zaalsporten, want wij houden het hoofd niet langer boven water”
Sabine Van Damme 22-09-24, 14:37
Opmerkelijke oproep voor het volgend stadsbestuur: Doe iets aan topsportsubsidies voor zaalsporten, want wij houden het hoofd niet langer boven water. “We waren geplaatst om Europees te spelen, maar we zijn niet kunnen gaan. Geen geld.” Dat is de ijskoude en keiharde waarheid waar de Damesvolley Gent mee te maken kreeg. En ze zijn niet alleen. “Alle zaalsporten in Gent, van basket tot turnen, kampen met hetzelfde probleem. Wij hopen op meer steun van de stad.”
Deze opmerkelijke oproep komt van Wim Rouquart, voorzitter van Damesvolley Gent. “Wij zijn een club met 200 leden, dames en jeugd samen, en dan nog 150 niet-spelende leden, die onze werking ondersteunen. Wij zijn, zeker in vergelijking met de Gentse basket, een kleinere club,maar we spelen wel op topniveau, en bieden ook een topsporttraject voor de jeugd aan.”
Europees
Het probleem is dat de stad Gent topsport - of toch zaalsport op topniveau - nauwelijks ondersteunt. Tot 2012 was dat anders, sinds 2012 is er een totaal andere visie op het topsportgebeuren. Als wij voor 2012 Europees speelden, dan steunden de stad ons daarin. Nu niet meer. Ik zal cijfers geven. Als we vandaag Europees spelen, krijgen van de stad een subsidie van 5.000 euro. Maar één ronde Europees spelen, kost ons 25.000 euro. Twee seizoenen geleden zijn we vier rondes ver geraakt, maar de stad paste geen enkele euro extra bij. Dat kunnen wij gewoon niet meer betalen.”
“Spelen we niet Europees, dan krijgen we nul euro steun voor het topvolley project. We krijgen wel jaarlijks 2.000 euro voor onze jeugdwerking. Maar daarmee moeten we ook zalen betalen. Wij maken gebruik van de Edugo Arena in Oostakker, maar hebben hier niet genoeg ruimte voor alle trainingen. Ook dat is een probleem waar veel zaalclubs mee kampen. Ja, de stad biedt infrastructuur. Maar onze speelster trainen elke dag 4 uren. Dat maakt dat wij per jaar 10.000 euro kwijt zijn aan de huur van sporthallen. Reken zelf maar. Met de lidgelden, de activiteiten en de sponsoring komen we gewoon niet meer toe.”
Alle zaalsporten
Volgens Rouquart ondersteunen andere steden en gemeenten hun clubs veel meer. “Wij krijgen een habbekrats van wat andere steden geven aan ploegen die op ons niveau spelen”, zegt hij. “Dat maakt uiteraard ook dat de concurrentie onderling niet echt eerlijk is. Maar nog eens, het gaat niet enkel om ons als damesvolleyclub, het gaat over het Gents beleid voor àlle zaalsporten, en dan zeker de zaalsporten die ook met jeugd werken. Wat ons betreft: als die niet verandert, dan gaat onze topvolley project gewoon kapot gaan. Want ook de subsidiëring vanuit Vlaanderen stokt, en sponsoring vinden bij grote bedrijven loopt steeds moeilijker. Die is met een derde verminderd. Dat ligt dan weer aan het algemene financiële klimaat.”
“Voor zover mij bekend heeft de sportdienst van de stad Gent topsport opgenomen in hun beleidsplan. Vandaar dus mijn dringende vraag aan àlle politieke partijen, en meer specifiek aan de nieuwe bestuursploeg die er na de verkiezingen zal zijn: kan dit probleem bekeken worden? Kan er bijvoorbeeld een topsportfonds gecreëerd worden, gevoed door het bedrijfsleven en aangevuld door de stad? Op basis van wat aan topvoetbal gespendeerd wordt, lijkt het me billijk om 250.000 euro, te verdelen onder de topclubs zaalsporten. Dat is veel geld, maar op een jaarbudget van 1 miljard is dat slechts 0,025%, die je investeert in jeugd, in topsport, dus in gezond leven.”
Rouquart benadrukt nog eens dat geïnteresseerde politici welkom zijn om kennis te maken met de sport. De volgende thuiswedstrijd van Damesvolley Gent is op 28 september, tegen VC Oudegem om 20.30 uur in de Edugo Arena in Oostakker.